Cookie-k

MAKING EUROPE YOUR COMMUNITY

Szicíliában jártunk!

A 2004/ 2005-ös tanévre iskolánk 5000Euro támogatást nyert az Európai Uniótól a Comenius Nemzetközi Projektbe történő bekapcsolódás megvalósítására.

A projekt címe:

MAKING EUROPE YOUR COMMUNITY - EGY KÖZÖS EURÓPA MEGTEREMTÉSE


A koordináló intézmény neve, címe: Liceo Classico Statale Vittorio Emanuelle II Palermo

Partner intézményeink: Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium 12 Erlgasse –

  • Austria Wien
  • Ulenhofcollege – Nederland Doetinchen
  • Richard Wagner – Gymnasium – Deutschland Bayreuth
  • Privat Tagesheim and Internatsschule Dieburg – Deutschland Dieburg
  • De Bron – Belgium Tielt

A projekt keretében a résztvevő országok diákjai közös témákat dolgoztak ki az elmúlt időszakban, majd 2005. április 8-16-ig 6 diákunk és két kísérő tanár a szicíliai Palermóba utazott, ahol a koordináló intézmény diákjai és tanárai voltak a vendéglátóink. Minden témában nemzetközi osztályokat alakítottunk ki, ahol a projektben résztvevő országok tanulói angol nyelven bemutatták a saját témájuk feldolgozását. Minden előadás után komoly vita, párbeszéd folyt az adott témát illetően, minden ország képviselői elmondhatták a saját véleményüket, benyomásaikat, összehasonlították az egyes országokban bevált gyakorlatokat, nézeteket, megpróbáltak közös álláspontot kialakítani a vitás kérdésekben.

Ízelítőül néhány téma:

  • - Kulturális megjelenésünk a sztereotípiákkal szemben (Kecskeméti Máté II. Alapítványi osztály)
  • - Emigráció és immigráció (Kovácsházi György III. Alapítványi osztály)
  • - Etnikai kisebbségek beintegrálása (Kapitány Szandra, Poznik Viktória, IV. Alapítványi osztály, Dóry Dávid I. Alapítványi osztály)

A szorgos munka mellett természetesen kirándulásra is nyílt lehetőségünk. Palermo nevezetességei mellett, megtekintettük a gyönyörű tengerparti városkát Cefalut, valamint ellátogattunk Tindariba is, ahol egy csodálatos székesegyház varázsolt el bennünket egy rövid időre. A hetet gasztronómiai meglepetéssel zártuk, minden ország megvendégelte saját nemzeti ételeivel a résztvevő iskolák tanulóit és tanárait. A hét eseményeiről újság, film, ezernyi kép, plakát készült.

Szeptemberben Budapesten folytatódik a projekt, az olasz tanulókat látjuk vendégül egy hétre!

Mit várunk a projekttől?

Egyik legfontosabb aspektus az, hogy minden iskolának, így nekünk is lehetőségünk nyílik egy-egy témán belül csereprogramok megvalósítására, testvériskola választására. Rendkívül fontos gyermekeink széleskörű tájékozódása, az európaiság megismerése megtapasztalása, a team munka végzése más országok tanulóival együtt olyan komoly tapasztalatokat jelent számukra, amelyeket hosszútávon tudnak alkalmazni későbbi munkájukban. Mindezek mellet folyamatosan gyakorolják a nyelvet, széles körben megismerkednek a partner országok múltjával és jelenével. Nem elhanyagolható tény az új kapcsolatok, barátságok születése sem! Reményeink szerint, hosszú távú kapcsolatokat tudunk kialakítani partnereinkkel. Ennek során nem csak diákjaink, hanem tanáraink is számos tapasztalatot szerezhetnek a különböző országok iskolarendszerét, módszereit megismerve. Minden tevékenység, tartalom és cél közös a projektben részt vevő iskolák számára.

És hogy hogyan éreztük magunkat? Arról meséljen a következő néhány kép!!

A képekhez >>>>>